Techniek verhelderd: de sorteermachine voor aardappelen

14 september 2017
 Categorieën: Landbouwkundig materiaal, Blog

Delen

Aardappelen sorteren. Maatwerk in alle opzichten

Als ik anderen vertel over de werking van een sorteermachine voor aardappelen, spreek ik graag over mijn eerste spaarpot. Als kleine jongen ging ik trots met mijn spaarpot naar de bank. Daar gingen alle munten in een "magische machine" die de munten op grootte sorteerde. Prachtig om te zien hoe de dubbeltjes, kwartjes en guldens foutloos in de verschillende bakjes werden verzameld. Ondertussen hield ik natuurlijk ook het oog gericht op het scherm waar je het gespaarde bedrag zag.

Snel en foutloos

Met die vergelijking zijn we bij de kern van de sorteermachine voor aardappelen. Of het nu gaat om consumptie- of pootaardappelen; foutloos en razendsnel sorteren mag je in ieder geval verwachten van de diverse soorten aardappelsorteermachines. Fabrikanten leveren zogenoemde kistensorteerders, bunkersorteerders en trapsorteerders aan verschillende soorten bedrijven. En hoewel de machines die bij telers en andere soorten bedrijven in gebruik zijn onderling verschillen, is er net als bij de geldtelmachine van de bank één principe dat de sortering verzorgt. Bij een sorteermachine voor aardappelen is dit het schokmechanisme in combinatie met de zeven. Door de aardappelen met schokken over de zeven te leiden wordt de juiste handelsmaat zonder fouten geselecteerd.

Maatwerk

Hoewel in essentie de werking van de apparaten in grote mate overeenkomt, bestaan natuurlijk ook verschillen. De benodigde opstelling en uitvoering van de machine zijn bepalend voor de kostprijs. Immers, die opstelling moet aansluiten op de mogelijkheden rond aanvoer van aardappelen en opslagmogelijkheden binnen je bedrijf. Daarbij heb je misschien nog speciale wensen voor het verpakken waarmee rekening moet worden gehouden. Dit zijn allemaal aspecten die een rol spelen bij je keuze voor een sorteermachine voor aardappelen. Maar deze punten zijn ook bepalend voor de manier waarop de verschillende onderdelen van de machine op elkaar zijn afgestemd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het aantal rubberbanden dat voor intern transport van de aardappels in de sorteermachine zorgt. Zoals je al wist, een sorteermachine voor aardappelen is altijd maatwerk.

Kosten

Een goede keuze verdient zichzelf terug. Het efficiënt verwerken van hoge volumes aardappelen zonder menselijke interventie, leidt nu eenmaal tot een lagere kostprijs van producten. En, zoals je weet is, is voor een goede opbrengst de juiste handelsmaat weer relevant. Al geldt natuurlijk dat kosten en baten ook samenhangen met de kosten van aanschaf en onderhoud van de aardappel sorteermachine. Want of je de sorteermachine voor aardappelen nu inzet als teler of voor industrieel gebruik, de hoogte van je afschrijvingen heeft invloed op je uiteindelijke resultaat. De guldens uit de spaarpot zijn dan wel vervangen door euro's, maar kostenbeheersing is nog steeds belangrijk als je een aardappelsorteermachine kiest.