Kabels en leidingen: pe leidingen

14 oktober 2017
 Categorieën: Landbouwkundig materiaal, Blog

Delen

PE leidingen zijn gemaakt van polyethyleen. 

De leidingen worden zowel gebruikt voor hoofdleidingen voor water en gas als voor de aanleg van sanitair en gas in woningen. De PE leidingen zijn handig in het gebruik omdat het thermoplastische materiaal kan worden gesmolten en gereformeerd. Het is robuust, flexibel en duurzaam. PE leidingen hebben een uitstekende weerstand tegen inwerking van chemische producten.


Corrosieweerstand

Corrosie is een van de meest vervelende problemen bij het gebruik van metalen leidingsystemen. Zowel binnen als buiten de leiding kunnen er factoren zijn die de efficiëntie van de leiding beïnvloeden. Zo is roest onvermijdelijk bij het transport van water in metalen buizen. In tegenstelling tot de traditionele metalen buizen roest of corrodeert een PE leiding niet. Hun levensduur wordt geschat tussen 50 en 100 jaar, afhankelijk van de toepassing, het ontwerp en de installatie.


PE buizen voor hoofdleidingen

In veel van onze steden zijn de hoofdleidingen sterk verouderd. Uit studies is gebleken dat veel gemeenten een gemiddeld waterverlies hebben van 16% door lekkende leidingen of koppelingen. De traditionele infrastructuurleidingen zijn allemaal op een mechanische manier gekoppeld. Daardoor is een bepaalde lekfactor op termijn onvermijdelijk. PE leidingen kunnen met warmtefusie worden verbonden en permanent lekvrij blijven. Dit is ook het geval bij gebruik van dit soort materiaal voor de aanleg van het sanitair in jouw woning. Een mooi bewijs van de perfecte werking van dit fusiesysteem is het feit dat men in de Verenigde Staten al meer dan 40 jaar gebruik maakt van dit systeem voor de aardgasindustrie.


Aanpassingsvermogen

Naast het aansluiten van PE leidingen met warmtefusie, kunnen de leidingen ook op een mechanische manier worden verbonden. Er is een breed scala van hulpstukken beschikbaar, specifiek voor de verschillende diameters van de buizen en afhankelijk van de toepassing. PE leidingen kunnen gemakkelijk verbonden worden met traditionele leidingen met behulp van mechanische adapters en flensverbindingen. Door hun flexibiliteit zijn de leidingen leverbaar op een rol of een haspel en nemen ze weinig plaats in tijdens het installeren. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat ze gemakkelijk kunnen gebruikt en gemanipuleerd worden in kleinere ruimtes.


Milieuvriendelijk materiaal

Naast de uitstekende fysieke eigenschappen hebben PE leidingen ook een minimale impact op het milieu door de manier van produceren en de eigenschappen van het materiaal:
• Het kost minder energie om PE leidingen te produceren dan niet-kunststof buizen.
• PE buizen zijn lichtgewichten en zijn veel goedkoper te transporteren dan metalen buizen.
• De flexibiliteit van de leidingen, gecombineerd met het gebruik van warmtefusie om de leiding aan te sluiten, betekent dat er minder benodigdheden nodig zijn.
• PE leidingen, verbonden door warmtefusie, zorgen voor lekvrije aansluitingen.
• PE buizen kunnen hergebruikt worden voor leidingen die niet onder druk staan.

 

Op zoek naar een leverancier van pe-leidingen, kijk dan op De Jongh Pipesystems.